#matcha, #beneficii, #articole

5 sfaturi utile pentru a cunoaște diferența dintre matcha de înaltă calitate și cea scăzută


S-ar putea să te gândești că pur și simplu e suficient să cumperi un matcha pe care scrie "grad ceremonial" și nu "grad culinar". Însă nu toate matcha-urile sunt la fel! Deci care este diferența? Răspunsul e gustul și aportul nutritiv. Cele de calitate superioară, cum este și Matchacha, au un gust mai fin, îți lasă o aromă plăcută în gură și, în general, nu sunt amare ca cele la un preț mic. Matcha de clasă inferioară are un gust grosier, dur și nu este nutritiv. Deci, înainte de a-ți pregăti o ceașcă de matcha, ia-ți puțin timp să te gândești ce tip vrei să folosești. Iată ce aspecte trebuie să iei în considerare.



1. Țara de origine


Este important să cauți mai întâi țara sau regiunea de origine. Este un fapt bine știut că matcha-urile de calitate superioară vin din Japonia. China și Taiwan produc și ele matcha, însă Japonia rămâne favorită în rândul cunoscătorilor. Luând în considerare factorii poluanți, matcha-ul care provine din China conține mult plumb care este foarte nesănătos.



2. Prețul


E simplu - calitatea ceaiului verde matcha este exact ca și cea a altor produse - primești cât plătești. Însă prețul matcha-ului de calitate poate varia, ceva mai ieftin fiind, de obicei, de calitate inferioară și fără nutrienți. Sigur, poți cumpăra o pungă de 100 g la un preț mic față de una de calitate, însă diferența va fi URIAȘĂ. Cel ieftin îți va lăsa un gust amar în gură atât la propriu cât și la figurat. 🤭



3. Culoarea


Când vine vorba de culoare, caută matcha-ul care are un verde cu adevărat vibrant. Cu cât e mai verde, cu atât mai bine! Matcha este cultivat la umbră, iar în acest fel frunzele de ceai sunt forțate să supraproducă clorofilă, ceea ce îi conferă culoarea de verde crud. Ceaiul de calitate inferioară, prin comparație, tinde să fie alcătuit din frunze care nu au fost umbrite în mod corespunzător sau care pot fi mai vechi și/sau recoltate din partea inferioară a tulpinii plantei și, prin urmare, culoarea va fi galbenă/maronie. Poți ghici care dintre cele trei de mai jos e pudra Matchacha? 🤭



4. Gustul


Dacă ai gustat vreodată o pudră de matcha bună, vei ști că aroma ei adevărată e una dulce și are mirosul dulce, vegetal. Aceastea se datorează aminoacidului numit L-teanină care este produs prin procesul de umbrire. L-teanina dă matcha-ului acel gust curat și fin de ceai verde. Și din moment ce matcha-ul de calitate scăzută nu conține așa multă L-teanină, acesta are o aromă foarte amară și astringentă, care nu este gustoasă sau dulce.



5. Textura



Uită-te la imaginea noastră principală, de mai sus, unde sunt expuse două tipuri de matcha din comerțul românesc, produse de firme foarte populare și Matchacha (al treilea). Felul și textura pulberii pot dezvălui dacă aceasta este sau nu de calitate. Cea care este de calitate superioară este foarte fină și mătăsoasă, asemănătoare pudrei de talc, deoarece dimensiunea particulelor este de numai 5-10 microni. O matcha de calitate inferioară are o dimensiune mai mare a particulelor, ceea ce o face să se simtă mai grunjoasă dacă este frecată între degete.



Cum să prepari corect ceaiul verde matcha:



👉Matcha se prepară amestecând 1 jumătate linguriță de pulbere cu 30-40 ml apă fierbinte, se omogenizează cu un tel de bambus, se mai adaugă încă 30-40 ml apă fierbinte, apoi se amestecă rapid în mișcări de zig-zag. Amestecarea corectă face ca băutura să fie fină - nu trebuie să existe cocoloașe de matcha neamestecate pe laturile bolului.


❗️Ține minte - nu toate matcha-urile sunt la fel! Așadar, cele mai bune metode pentru a face alegerea corectă sunt compararea originii, prețului, culorii, gustului și consistenței.


Cumpără acum cel mai nutritiv matcha pe care îl poți găsi pe piața românească