#matcha, #articol

De ce e matcha atât de special?

De ce e matcha atât de special?

Procesul de umbrire

Matcha este un ceai verde sub formă de pudră și este diferit de ceaiurile verzi din frunze. Înainte de măcinare, frunzele trebuie să fie cultivate într-un mod special. În jurul lunii aprilie, la scurt timp după ce apar primii vlăstari în vârful plantelor de ceai, plantația de ceai este complet acoperită și umbrită timp de aproximativ 20 de zile pentru a opri lumina directă a soarelui. În regiunea Kyoto, fermierii foloseau în mod tradițional paie pe rame de bambus pentru a acoperi arbuștii de ceai.


În zilele noastre fermerii nu mai folosesc această metodă - cei mai mulți folosesc în schimb plase întunecate. Acoperirea ajută la creșterea nivelului de nutrienți. Plantele de ceai umbrite au un procentaj mult mai crescut al clorofilei datorită reducerii fotosintezei naturale. Lipsa de fotosinteză ridică nivelul de L-teanină, un aminoacid responsabil pentru profilul de aromă numit umami. L-teanina este produsă de rădăcinile plantei de ceai verde și este apoi trimisă la frunze. Cand lumina atinge frunzele, L-teanina trece printr-un proces care care o transformă în catechine, substanțe antioxidante care cresc amăraciunea ceaiului. Ferirea plantelor de ceai de lumina directă a soarelui oprește acest proces și conferă ceaiului o aromă dulce.Colectarea

Colectarea frunzelor de ceai verde, chatsumi, începe la sfârșitul lunii aprilie. Prima, ichibancha, dureaza pana la sfarsitul lunii mai. Aproximativ după două săptămâni după prima recoltare, muguri noi încep să crească și, în aproximativ 45 de zile, sunt pregătiți pentru o altă recoltare, care durează până la sfârșitul lunii iunie și iulie. A treia recoltă are loc în luna august.


Ceaiul din fiecare recoltă ulterioară este mai puțin puternic, colorat și bogat în aromă și nutrienți. Prin urmare, doar prima recoltă de ceai este considerată cea mai bună dintre toate recoltele culese în decursul unui an. Frunzele adunate din timpul fiecărei perioade de recoltare diferă și în ceea ce privește calitatea - cele două frunze din vârful fiecărui nou vlăstar sunt recoltate pentru ceaiul de primă clasă, a treia frunză este folosită pentru producerea de ceai de înaltă calitate, iar al patra și al cincea utilizate pentru a produce ceaiul obișnuit.


Aburirea

Imediat după ce au fost culese și pentru a evita oxidarea și fermentarea, frunzele proaspete de ceai sunt aduse la facilitatea de procesare a ceaiului și aburite. Datorită acestui proces de aburire, culoarea de verde crud, aroma proaspătă și nutrienții sunt reținute. După aburire, frunzele de ceai sunt așezate într-o mașină cu aer cu mai multe camere, unde sunt răcite cu un jet de aer. Ele scad apoi în mărime de șase ori față de forma lor inițială. Frunzele în această etapă se numesc aracha. Pentru uscarea finală, aracha se întinde pe o suprafață plană, spre deosebire de ceaiurile din frunze care se infuzează. Acestea, ca gyokuro sau sencha, după aburi, trec prin procesele de presare și de rulare, care afectează aroma infuziei.Scoaterea venelor și a tulpinilor

Frunzele de ceai uscate sunt sortate pe baza mărimii, greutății și culorii lor. Următorul pas este eliminarea tulpinilor și a venelor din aracha (acestea vor fi folosite pentru ceaiul kukicha sau, după prăjire, ceaiul hojicha). Doar principalele părți ale frunzei care sunt pline de nutrienți și gust urmează a fi folosite. Mai apoi, sunt tăiate în bucăți și mai mici și reuscate. Într-un final se obțin fulgi mici perfect cuățați de culoarea verde închis, numiți tencha. Tencha este materia primă pentru pudra matcha. Tencha poate fi preparat și folosit și în aceasta formă, însă este greu de găsit chiar și în magazinele japoneze de ceai.


Măcinarea frunzelor tencha pentru a obține matcha

Ultimul pas în producerea matcha-ului este măcinarea frunzelor tencha. Ceaiul este măcinând într-o pulbere fină cu ajutorul a doua pietre care au o formă specială și se rotesc. Acest procedeu necesită timp și precizie - fiecare moară din piatră macină numai 30-40g de ceai pe oră. Ca urmare, pulberea matcha este atât de fină încât se poate infiltra în pielea din vârful degetelor. Astfel, datorită formei sale de pudră fină, matcha se amestecă perfect în apa, făcând-o să pară că este solubilă (la fel ca și cacaua). O ceașcă de ceai are cantitatea potrivită de matcha și este cremoasă.


Inspectarea ceaiului și controlul calității

Ultima etapă constă în inspectarea atentă a ceaiului produs. Este măsurat conținutul de nutrienți și este testat ca să nu fie contaminat. Matcha noastră este certificată de FSSC 22000 Food Safety System Certification, o organizație independentă și foarte strictă, care emite un certificate de garația calității. Acest lucru demonstrează că ceaiul matcha vine de la plantații curate și nu a fost contaminat. Mai mult, Matchacha deține certificat care atestă faptul că nu este iradiat.


Ambalarea

Imediat după confirmarea faptului că matcha îndeplinește toate cerințele stricte de către FSSC, acesta este ambalat în cutii de aluminiu etanșe, nu în plastic. Procesul de ambalare este unul foarte meticulos, deoarece nu este permisă contaminarea. De aceea toți cei implicați în ambalare sunt îmbrăcați în costume de protecție care sunt sterilizate la fiecare intrare în camera de ambalare.


Deoarece ceaiul matcha este foarte sensibil la condițiile externe, acesta este transportat doar în loturi mici în depozitul nostru pentru a-i asigura prospețimea. La domiciliu, după deschidere, matcha trebuie păstrat în frigider, într-un recipient care este etanș și nu permite luminii să pătrundă în el. Matcha care stă într-un recipient deschis își va pierde rapid culoarea de verde crud, gustul și o mare parte din substanțele sale nutritive, așa că recomandăm să îl păstrați în cutia în care a venit și închis.Ce mai aștepți? Cumpără acum cel mai bun matcha pe care îl poți găsi pe piața românească:


Matcha ceremonial