2020-04-07 / #matcha, #articole

Ce este pudra matcha?

Ce este pudra matcha?

În ultima vreme am tot fost întrebați ce este pudra matcha, acest superaliment pe care și cei mai înfocați iubitori de cafea încep să îl includă în dieta lor. Dacă ești curios despre matcha, am scris mai jos ce este și ce beneficii uluitoare are.


Ce este pudra matcha?


Pudra matcha este o formă concentrată de ceai verde și de 137x mai densă în antioxidanți. Matcha înseamnă efectiv „ceai pudră”. Când prepari ceaiul verde normal, o parte din nutrienții din frunze se infuzează în apa fierbinte, însă pliculețul sau frunzele sunt aruncate. La matcha, în schimb, bei și frunzele care au fost măcinate într-o pudră delicată și de 137 ori mai nutritivă. Preparare: 1/2 linguriță de pulbere de matcha cu o treime de cană de apă fierbinte (încălzită bine, însă nu fiartă) și amestecate în zig-zag cu un tel de bambus, în blender, cu un tel electric de mână sau scuturat bine într-un borcan cu capacul închis, până când ai obținut o mini spumă deasupra.


Spre deosebire de ceaiul verde infuzat, cultivarea ceaiului verde matcha presupune acoperirea plantelor de ceai cu pânze umbritoare înainte de recoltare. Acest lucru declanșează în frunze o aromă, paletă nutritivă și o textură mult mai bune (cu până la 137 ori mai mulți antioxidanți anti-cancerigeni).


Frunzele sunt alese manual, aburite puțin pentru a opri fermentarea, apoi uscate și îmbătrânite la răcoare, fapt ce le adâncește aroma de verde crud și pur. Frunzele uscate sunt mai apoi măcinate la moară de piatră într-o pulbere fină: pudra matcha.Ce beneficii pentru sănătate oferă pudra matcha?


Deoarece matcha este obținută doar din plante tinere de înaltă calitate, iar tu ingerezi practic și frunzele când îl bei, acest ceai verde este o sursă mult mai puternică de nutrienți decât ceaiul verde infuzat. Pe lângă faptul că furnizează cantități mici de vitamine și minerale, matcha este extrem de bogat în antioxidanții denumiți polifenoli, care au fost asociați cu protecția împotriva bolilor de inimă și a cancerului, precum și o mai bună reglare a zahărului din sânge, reducerea tensiunii arteriale și efecte anti-îmbătrânire.


S-a demonstrat că un anume polifenol din matcha, EGCG-ul, stimulează metabolismul și încetinește sau chiar oprește creșterea celulelor canceroase. Un superaliment, așa cum este și pudra matcha sau alte alimente bogate în nutrienți precum kale, goji, spanacul,, ciocolata neagră și afinele, are puterea de a proteja corpul împotriva bolilor. Să nu uităm că majoritatea bolilor, la fel și cancerul, vin și din exterior: alimentație rea, poluare, chimicale, tutun și alcool. Pudra matcha conține antioxidanți la superlativ în comparație cu aceste alimente.Pudra matcha conține cafeină


Deoarece consumi frunzele întregi când bei matcha, vei avea parte de trei ori mai multă cafeină decât dacă ai bea o cană de ceai verde infuzat. Mai precis, aceeași cantitate de cafeină ca dintr-o ceașcă de cafea. Cei care au mai băut acest ceai spun că, în comparație cu starea de agitație pe care ți-o dă cafeina din cafea, matcha instalează o stare de „calm alert” datorită unei substanțe naturale pe care o conține și anume l-teanina. Este o susbtanță care induce relaxare fără somnolență. Cu toate acestea, cred că este mai bine să consumi orice produs ce conține cafeină (inclusiv pudra matcha) cu cel puțin 4-5 ore înainte de culcare pentru a avea parte de un somn liniștit.Implică în mod tradițional meditația


Prepararea ceaiului matcha se află în centrul atenției în ceremoniile japoneze de ceai și a fost mult timp asociată cu mișcarea Zen - probabil un motiv pentru care a devenit atât de popular, deoarece meditația e din ce în ce mai practicată.


Cred că, dacă pregătirea și consumarea ceaiului matcha devin o modalitate prin care îți încetinești ritmul și devii mai prezent, beneficiile sale se vor extinde mult dincolo de antioxidanții pe care îi oferă - deoarece meditația, sub orice formă, are numeroase recompense. S-a demonstrat că reduce cortizolul (un hormon de stres cunoscut care crește pofta de mâncare și grăsimea de pe burtă), inflamația (un declanșator cunoscut al îmbătrânirii premature și a boliilor), frânează alimentația impulsivă, scade tensiunea arterială și stimulează stima de sine și compasiunea.


Pudra matcha poate băută în multe feluri, iar calitatea sa variază


Gustul matcha este puternic și vibrant. Unii oameni îl descriu ca ierbos, crud și dulceag sau asemănător spanacului proaspăt. Poate fi și îndulcit pentru a-i îmbunătăți palatabilitatea, însă noi recomandăm să consumi ceaiul pur, deoarece Matchacha este de o calitate nemaiîntâlnită pe piața românească și a fost special conceput pentru a fi dulceag și grozav de savurat fierbinte!


Calitatea pudrei matcha este esențială, însă aceasta vine cu un preț. Cu alte cuvinte, matcha de calitate superioară, proaspătă, pură este mai scumpă. Însă cine pune preț pe sănătate, nu va pune preț pe matcha. Nici un alt aliment din lume nu conține cantitatea de antioxidanți pe care un ceai făcut cu 2 grame de matcha o are. Un matcha la un preț scăzut poate fi un indicator pentru un produs de proastă calitate. Echipa Matchacha a testat peste 100 de ceaiuri de la diferiți producători japonezi înainte de a-l alege pe cel mai bun. Ceea ce încercăm noi să facem este să oferim calitate premium la un preț cât mai accesibil și să nu suprataxăm. Este cazul ca în România să avem produse de calitate la cele mai corecte prețuri. Dacă ai mai băut matcha și nu ți-a plăcut, înseamnă cu nu l-ai gustat încă pe al nostru. Preparat corect, Matchacha îți va face garantat ziua mai fericită! 😃La o jumătate de linguriță pudra matcha pune cel mult 60-75 ml apă fierbinte, nu fiartă.


Mare atenție la contaminarea cu plumb! Pudra matcha pe care o cumperi acum are certificat anti-poluare și anti-iradiere cum are Matchacha?


Până și unele ceaiuri verzi cultivate organic s-au dovedit că au plumb, care este absorbit de plante din mediu, în special ceaiul cultivat în China. Când ceaiul verde tradițional este aburit, aproximativ 90% din plumb rămâne în frunză. Dacă bei matcha consumi practic întreaga frunză și, prin urmare, și plumb dacă ceaiul nu este atestat. Grupul ConsumerLab.com, care a testat o serie de ceaiuri din comerț și din Europa, estimează că o ceașcă de matcha poate conține de 30 de ori mai mult plumb decât o ceașcă de ceai verde. Așadar, noi recomandăm să bei bei matcha dintr-o sursă sigură, așa cum este pudra matcha Matchacha care are cu mândrie certificare anti-iradiere.


Pudra matcha poate fi pusă și în mâncare


Matcha este grozav de versatil și în bucătărie nu doar ca băutură, ci și ca ingredient. Pe Google și pe blogul nostru veți găsi rețete începând de la matcha simplu, latte, băuturi, budinci, bile proteice și alte deserturi!
10 beneficii ale ceaiului verde pudră matcha:


Ceaiul verde are o aură puternică când vine vorba de sănătate. Fiind una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă, frunzele de ceai verde pot fi preparate ca infuzie de ceai sau sorbite întregi (sub formă de pudra matcha). Atât frunzele, cât și ceaiul în sine pot fi încorporate în gătit. Iată un rezumat cu 10 beneficii ale ceaiului verde, precum și modalități simple de a include această plantă minunată în rutina ta zilnică.


Pudra matcha este abundentă în antioxidanți


Ceaiul verde conține antioxidanți polifenoli care reduc inflamația în organism, un declanșator al îmbătrânirii premature. Acești antioxidanți protejează celulele de daunele care pot duce la o serie de boli cronice, făcând din matcha un superaliment cu un spectru larg de beneficii.


Asemănător: Care este cel mai sănătos ceai?


Pudra matcha susține sănătatea creierului


Ceaiul verde este cunoscut pentru starea de calm alert pe care ți-o dă. Pe lângă cafeină, ceaiul verde conține și un aminoacid numit L-teanină care produce un efect calmant. Combinația de cafeină și L-teanină a fost, de asemenea, demonstrată că optimizează funcția creierului pentru a îmbunătăți memoria de lucru, performanțele cognitive și de a eleva starea de spirit. Capacitatea pudrei matcha de a combate stresul oxidativ îl face, de asemenea, un puternic protector împotriva bolilor neurodegenerative, incluziv Alzheimer și Parkinson.Pudra matcha poate să îți mențină o greută optimă a corpului


Ceaiul verde s-a demonstrat că revigorează metabolismul și stimulează arderea grăsimilor. De asemenea, este asociat cu diminuarea poftei de mâncare și prevenirea acumulării grăsime prin inhibarea unui proces cunoscut sub numele de angiogeneză - formarea de noi vase de sânge - de care depinde creșterea țesutului gras.


Pudra matcha protejează împotriva cancerului


Ceaiul verde poate combate cancerul prin câteva metode. Planta protejează împotriva daunelor care pot declanșa creșterea necontrolată a celulelor, ceea ce poate duce la mutații canceroase. Efectul anti-angiogeneză care ajută la prevenirea creșterii de grăsime funcționează, de asemenea, și în a bloca răspândirea cancerului.


Pudra matcha susține imunitatea


Antioxidanții ceaiului verde au efecte antibacteriene, antifungice și antivirale care susțin imunitatea. Bonus: proprietățile sale antibacteriene combate și respirația urât mirositoare. Mai mult, ceaiul verde acționează ca un probiotic - aliment pentru bacteriile intestinale bune asociate cu o imunitate sănătoasă.Pudra matcha susține densitatea sănătoasă a oaselor


Antioxidanții din ceaiul verde s-au dovedit că protejează împotriva pierderilor osoase și reduc riscul fracturilor. Studiile făcute pe animale au descoperit că un aport moderat de ceai verde îmbunătățește sănătatea oaselor prin creșterea rezistenței și calității lor. Un alt studiu recent a analizat legătura dintre alimentele bogate în polifenoli, inclusiv ceaiul matcha și osteoporoza. Cercetătorii au ajuns la concluzia că fenolii influențează densitatea mineralelor osoase prin prevenirea deteriorării induse de oxidare a celulelor osoase, precum și prin reducerea inflamației, fapt care ajută la susținerea construirii oaselor.


Pudra matcha ajută la echilibrarea glicemiei și la prevenirea diabetului


O meta-analiză a 17 studii a analizat relația dintre pudra matcha, controlul zahărului din sânge și sensibilitatea la insulină la om. Cercetătorii au descoperit relații favorabile. Ceaiul verde ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge, precum și normalizarea valorii Hb A1C, o măsură a glicemiei medii pe care o ai în ultimele trei luni.


Un alt studiu efectuat pe japonezi adulți din 23 de comunități a urmărit peste 14.000 de oameni sănătoși vreme de cinci ani. Oamenii de știință au descoperit că consumul de ceai verde a fost invers asociat cu riscul de a dezvolta diabet, indiferent de vârstă, sex, indice de masă corporală sau factori de risc. Cu alte cuvinte, ceaiul verde (pudra matcha) are toate acele proprietăți care îl fac un superaliment potent demn de ridicat în slăvi.Pudra matcha protejează pielea împotriva îmbătrânirii


Cercetările arată că polifenolii din ceaiul verde matcha protejează pielea de efectele razelor ultraviolete (UV). Acest lucru ajută la prevenirea accelerării îmbătrânirii și inflamațiilor. Compușii din pudra matcha ajută, de asemenea, la apărarea împotriva ridurilor, datorită capacității lor de a preveni descompunerea colagenului și a fibrelor elastice, care la rândul lor ajută la prevenirea pierderii elasticității pielii.


Pudra matcha este asociată cu longevitatea


Celulele consumatorilor regulați de ceai verde au o vârstă biologică mai tânără decât cei care nu beau cu aproximativ cinci ani. Studii japoneze arată, de asemenea, că băutorii de ceai verde trăiesc mai mult. Într-un studiu efectuat pe adulți vârstinici, cei care au băut matcha au avut șanse mai mici de 76% să moară în perioada de șase ani în care s-a desfășurat studiul.
Cum se adaugă pudra de ceai verde matcha în mâncare


Pudra matcha nu se adaugă numai în băuturi! Pe lângă consumul de ceai verde obișnuit, îl puteți folosi și în smoothie-uri, în fulgi de ovăz sau ovăz peste noapte, presărat peste cereale integrale, în budinci chia, deserturi raw vegane, latte-uri, servit cu limonadă, apă minerală, cu suc, băuturi, înghețată vegană, hummus, prăjituri, etc.


Prepararea ceaiului matcha


Ai nevoie de un bol, apă fierbinte, pudra de ceai verde matcha, și un tel din bambus.


  • Adaugă un gram (1/2 linguriță) de matcha într-un bol. Sau o măsură cu lingurița de bambus.
  • Toarnă între 50 și 75 ml de apă fierbinte (80°C) peste.
  • Amestecă totul folosind un tel din bambus în mișcări rapide de zig-zag sau du-te-vino până se formează o spumă fină deasupra. Atenție căci ceaiul nu se amestecă cu lingura!
  • Savurează-l fierbinte!