#matcha, #articole

Matcha de grad ceremonial vs. grad culinar

Matcha de grad ceremonial vs. grad culinar

Pulberea de ceai verde Matcha este o alternativă revigorantă la ceaiul tradițional, un puternic elixir verde încărcat cu antioxidanți care îți îmbunătățesc starea de spirit, sănătatea și energia.


Probabil că sunteți deja familiarizați cu ceaiul verde, dar matcha are un caracter distinctiv care oferă un potențial profil unic de nutrienți. Spre deosebire de ceaiul tradițional, acesta este găsit în formă de pulbere față de frunze uscate. Există mai multe „grade” diferite de pulbere de ceai verde matcha, care sunt determinate de calitatea aspectului, a metodei de prelucrare și a ingredientelor utilizate:


  1. Culoarea ceaiului
  2. Textura, calitatea și densitatea
  3. Calitatea produsului - este făcut și din tulpini sau doar din frunze pure?
  4. Finețea pulberii
  5. Dacă a existat o expunere prelungită la oxigen
  6. Cum a fost măcinat
  7. Tratamentul înainte de prelucrare
  8. Locul de proveniență


Toate aceste proprietăți ajută la determinarea gradului ceaiului verde matcha, care poate fi separat în două categorii principale: grad ceremonial și grad culinar. Citiți mai multe despre istoria ceaiul verde matcha și originile sale aici.


PULBEREA DE CEAI VERDE MATCHA DE GRAD CEREMONIAL:Băut de secole în tradiționala ceremonie a ceaiului japonez, matcha de calitate ceremonială este cea mai bună calitate de pudră de ceai verde disponibilă, așa cum este și ceaiul nostru Matchacha. Acest grad premium are o culoare verde viu, cu un gust foarte delicat și o textură extrem de fină. Matcha de calitate ceremonială este făcută din cele mai tinere frunze de ceai, cu tulpinile și venele eliminate în întregime. Frunzele sunt măcinate încet la moară de piatră, ceea ce face ca matcha să fie potrivit pentru un ceai cu o consistență mai groasă. Măcinat astfel, ceaiul își păstrează intacți toți nutrienții. Poate fi recunoscut cu ușurință de celelalte grade de ceai prin culoarea sa de verde crud, vibrant.


Gradul ceremonial are cea mai mare concentrație de aminoacizi, adăugând complexitate gustului și aromei ceaiului.


Bogat și intens, cu tone de antioxidanți puternici, matcha ajută la accelerarea metabolismului, la calmarea minții, la furnizarea de energie susținută fără prăbușirea ca de după cafea, energizante și multe altele. Doar o cană este egală cu zece căni de ceai verde infuzat.


Locația este și ea un indice dacă matcha este de calitate sau nu. Cele mai bune și fertile zone se află în Japonia, departe de poluarea nocivă din țări precum China, unde frunzele de ceai verde absorb plumb din aer.


SCOP


Creat special pentru pentru a fi băut doar cu apă fierbinte simplu, matcha de calitate ceremonială trebuie consumat imediat după preparare. La fel ca în ceremoniile tradiționale japoneze de ceai, acesta nu trebuie amestecat cu îndulcitori sau alte ingrediente dacă vrei să te bucuri de el în cea mai pură formă a sa.


AROMĂ


Acest tip premium de matcha are o aromă naturală dulce, blândă, care este înăbușită dacă îi adaugi lapte, zahăr, ciocolată sau alte produse din soia. Nuanțele delicate ale acestui ceai de înaltă calitate sunt cel mai bine savurate curate și amestecate doar cu apă fierbinte. Se poate consuma totuși și cu alte produse, însă gustul nu va mai fi la fel de puternic și pur dacă se dorește experiența clasică.


CULOARE, MIROS ȘI TEXTURĂ


Folosește-ți toate simțurile pentru a aprecia natura fină a ceaiului matcha ceremonial de calitate. Această pulbere verde-luminoasă, de consistența pudrei de talc, ar trebui să miroasă proaspătă și ușor ierboasă. Nu trebuie să se simtă niciodată grosieră sau neplăcută, iar nuanța sa ar trebui să fie întotdeauna un de un verde puternic.


METODĂ


Vei avea nevoie de aproximativ o jumătate de linguriță de matcha ceremonial pentru fiecare cană (150 ml) de apă fierbinte. Asigură-te că ai amestecat bine băutura cu ajutorul telului de bambus. Nu se amestecă bine cu o linguriță sau furculiță simplă. Nu este recomandată utilizarea acestui grad premium pentru gătit și coacere. Nu ai face un sos de paste cu o sticlă scumpă de vin și nici nu dorești să gătești cu matcha de calitate ceremonială. Pe lângă faptul că nu este recomandat, caracteristicile rafinate ale acestui amestec delicat se vor pierde printre celelalte ingrediente. E posibil totuși să îl adaugi ca ingredient în sucuri, smoothie-uri, prăjituri raw, unde nu este procesat mult timp la temperaturi foarte înalte (peste 100- 120°C).


Iată un video în care arăt cum se prepară în mod tradițional ceaiul matcha ceremonial:
PULBEREA DE CEAI VERDE MATCHA DE GRAD CULINAR


A doua categorie principală de matcha este cea culinară, care este folosită cel mai adesea la gătit și coacere. De asemenea, este în regulă să bei și matcha culinar, care este și el un ceai de foarte bună calitate, doar cu un profil aromatic ușor diferit de matcha de calitate ceremonială și cu o valoare nutritivă mai scăzută (însă nu neglijabilă). Matcha de calitate culinară nu este neapărat un produs de calitate inferioară, ci este pregătit diferit pentru o utilizare diferită și prezintă caracteristici diferite.SCOP


Matcha de calitate culinară este preparat special pentru a fi utilizat cu alte ingrediente în rețete de mâncăruri și băuturi. Profilul aromatic intensificat se împerechează perfect cu alte arome, creând preparate delicioase de ceai verde, smoothie și produse coapte sau prăjite.


AROMĂ


Cu o aromă mai robustă decât matcha de calitate ceremonială, gradul culinar este așa de dulce, având note mai amare.


CULOARE, MIROS ȘI TEXTURĂ


Acest matcha ar trebui să miroase ierbos și proaspăt și să se simtă fin și neted - niciodată neplăcut sau grosier. Poate să arate nu așa verde vibrant ca matcha de calitate ceremonială, însă ar trebui să posede totuși o culoare vizibilă de verde.


METODĂ


Va trebui să foloseștii puțin mai mult din această pudră de ceai verde matcha pentru a face o băutură. Amestecă una-două lingurițe de matcha de calitate culinară la fiecare cană (200-250 ml) de apă fierbinte. Majoritatea rețetelor de gătit și coacere vor solicita una-două linguri de pulbere. De asemenea, se poate bea și ca atare matcha de calitate culinară (amestecat cu apă fierbinte); cu toate acestea, va avea cel mai bun gust cu puțin îndulcitor. Unele de calitate scăzută s-ar putea să fie amare de-a dreptul!


CELE 5 TIPURI DE PULBERE DE CEAI VERDE MATCHA DE GRAD CULINAR


Pudra matcha de calitate culinară poate fi în continuare divizată în cinci subtipuri principale: premium, cafenea, ingredient, bucătărie și clasic.1. Gradul premium


Ceaiul matcha grad culinar de calitate premium este ideal pentru consumul de zi cu zi, de la matcha smoothie-ul matinal la latteul de după-amiază. Comparativ cu ceaiul matcha de calitate ceremonială, clasa premium este un amestec foarte bun la un preț ușor mai mic, acesta fiind o alegere excelentă pentru utilizarea de zi cu zi. Ceaiul matcha de calitate premium are o textură foarte fină, care se dizolvă ușor în apă. Este un verde nu așa puternic ca matcha de calitate ceremonială, însă nu lăsa culoarea să te păcălească - este la fel de satisfăcător. Acesta este tipul de matcha de calitate premium pe care o să-l găsiți de cumpărat în curând pe site-ul nostru.


2. Gradul de cafenea


Făcut din frunze mai puțin delicate decât matchaurile ceremoniale și de calitate premium, matcha folosit în cafenele oferă o aromă extrem de puternică - perfectă pentru gătit și coacere. Este unul dintre cele mai scumpe tipuri de pulbere matcha și îl poți distinge de gradele inferioare prin culoarea sa verde unică și curată, nu spălăcită. Ceaiul matcha de cafenea de calitate are o textură fină care se amestecă bine, fie că faci un smoothie rece cu ceai verde sau un matcha cappuccino cald. Atenție însă la cafenele care nu îl folosesc pe cel adevărat ci premixuri care sunt pline de zahăr, arome artificiale și coloranți. Întreabă întotdeauna ce fel de matcha latte îți este servit. Un alt indiciu pe care te poți baza este prețul. Dacă este ieftin, atunci sigur sunt folosite prafuri sau premixuri, însă nu totdeauna.


3. Gradul de ingredient


Ceaiul matcha de grad ingredient este o alegere excelentă pentru rețete care conțin lapte și alte produse lactate. Folosește-l pentru a face înghețată de ceai verde, un smoothie matcha sau matcha latté. Datorită consistenței sale groase, funcționează bine atunci când este adăugat la sosuri și deserturi. Omogenizează cocoloașele de pulbere în rețetele tale amestecând bine matcha, de preferință cu un tel din bambus. Încă un lucru de menționat referitor la gradul de ingredient este faptul că aceată pudră se folosește atunci când matcha este necesar în rețete în cantități mari. Găsești acest tip de matcha în pungi mari sau vărsat.


4. Gradul de bucătărie


Ceaiul matcha de bucătărie este unul dintre cele mai economice tipuri și este făcut cu frunze mai puțin delicate decât celelalte clase. Are o aromă puternică astringentă, care o face perfectă pentru prepararea mâncărurilor în cantități mari. Nu este la fel de fin ca și celelalte tipuri de pulberi matcha, are o culoare puțin mai închisă, înspre gălbui sau verde murdar și se vinde de obicei în saci mai mari. Acest matcha este ideal pentru experimentarea cu rețete noi și pentru a deveni creativ în bucătărie.


5. Gradul clasic


Ceaiul matcha clasic de calitate este un amestec plăcut, cu o valoare economică excelentă. Este una dintre clasele superioare din gama culinară, dar costă de obicei mai puțin decât celelalte clase. Matcha de calitate clasică are o aromă puternică și distinctă, care se pretează la multe utilizări - și este mai larg disponibilă în comparație cu alte ceaiuri matcha. Are culoarea verde-gălbui.