Despre Matcha


La ce te uiți când vrei să cumperi un matcha, oare care este cel mai bun? Pentru îndrumări cu privire la cumpărarea, degustarea și realizarea matcha-ului acasă, noi, cei de la Matchacha, am întocmit o listă cu tot ceea ce trebuie să știi pentru a te iniția în minunata lume a acestui ceai Zen:Ce este Matcha?


Matcha este un ceai verde japonez sub formă de pudră, e măcinat încet la moară de piatră și e produs în regiuni precum Uji, Yame și Nishio - Japonia. Acest ceai este originar din China și a fost adus și folosit în Japonia de către călugării Zen ca să le dea energia necesară atunci când trebuiau să mediteze pentru perioade lungi de timp.


Este considerat un super-alimentdeoarece conține de 137 ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde normal, iar antioxidanții se sțiu bine că luptă împotriva radicalilor liberi, previn cancerul și ajută la îmbunătățirea sănătății.


La ce să fii atent când citești etichetele si ambalajele?


Locația


Cu cât sunt mai specifice datele despre locul de proveniență al ceaiului, cu atât mai bine. Dacă există o locație foarte specifică pe ambalaj, este un semn bun că cumperi un matcha de calitate. Uneori eticheta nu va avea nici o informație, iar alte ori va scrie doar ceva general, precum China sau Japonia. Rar sunt unele etichete pe care sunt menționeate orașul sau regiunea. În mod ideal, matcha este din Japonia, mai degrabă decât din China.


Poluanții și plumbul din aer din China afectează grav recoltele, iar matcha este astfel contaminat sau iradiat. Ceaiul din Japonia este puțin mai costisitor, însă e mai de calitate decât cel din China sau alte țări.


În cele din urmă, caută etichetele care spun că ceaiul este de „grad ceremonial” și nu „grad culinar”, deoarece ultimul este mult mai slab nutritiv.


Data de fabricare


Un ceai bun de matcha va arăta întotdeauna o dată de expirare, deoarece prospețimea este imperativă. Este și mai bine să știm și când matcha a fost ambalat. De obicei, matcha are o valabilitate între 6 luni până la un an, dar odată ce pachetul este deschis, ar trebui să fie consumat în decurs de o lună. Cu cât e mai proaspăt, cu atât mai bine.


Alege matcha ambalat în cutii de aluminiu și nu pungi de hârtie


Este un semn bun dacă matcha-ul a fost ambalat într-o cutie de aluminiu, așa cum este în Japonia. Deși, teoretic, ar trebui să reziste bine în orice fel de ambalaj, trebuie să fie păstrat într-un loc întunecos și rece și să evite expunerea la lumină, așa că cel mai bun recipient este cutia care se închide ermetic. În plus, este mult mai ușor de scos afară. Noi am avut multă matcha la pungă și de fiecare dată când luam din pachet, pudra se împrăștia peste tot, deci se făcea și risipă și mizerie.


Culoare de verde crud


Caută un verde profund și pur. Orice urmă de verde spălăcit, îngălbenit, este un semn de oxidare, lipsă de prospețime și calitate. O culoare de verde crud indică, de asemenea, că un ceai a fost recoltat la momentul optim. Ceaiurile recoltate mai devreme în sezon au mai multă clorofilă, în timp ce ceaiurile recoltate mai târziu în sezon, în jurul lunii iulie, sunt mai maro, gălbui și mai puțin aromate.


O modalitate bună de a evalua culoarea este prin a pune o cantitate mică pe o bucată de hârtie albă pentru contrast.


Note privind aroma, gustul și textura:


Matcha este un ceai parfumat. Spectrul de mirosuri începe de la ușor ierbos și vegetal până la savuros, cu miros de nuci și prăjeală. Cele mai bune matcha au un miros de: verdețuri proaspăte, iarbă, spanac, nuci, cacao, alune și de nori prăjite.


Vei vrea ca matcha să fie măcinat la moară de piatră tradițională. Ceaiurile matcha foarte ieftine sunt probabil măcinate într-o moară cu jet electric, care produce căldură și distruge aroma ceaiului. Matcha ar trebui să fie măcinat încet și la o temperatură scăzută. Faptul că va fi măcinat la rece face ca ceaiul să își păstreaze aroma și îi va da o textură fină, netedă, ca de catifea.


Un matcha bun va avea un gust puțin dulceag, savuros și un strop de amăreală plăcută. Desigur, gustul ceaiului matcha variază în funcție de teritorii și diferențele de producție. În general, matcha-urile din zona Nishio au tendința de a fi ușoare, cu mai puțină complexitate și note de amărăciune. Sunt proaspete și ierboase, fără prea mult umami. Ceaiurile din zona Yame sunt cochete și savuroase. Cele din regiunea Uji, de unde este și Matchacha, sunt foarte potente, crude și au un gust dulce-amărui.


Indiferent de zonă, gusturile și preferințele personale sunt diferite. Nu cumpăra și nu cosuma ceva ce nu îți place. Experiența matcha nu trebui să fie ca un munte greu de urcat. Gustul tău se va dezvolta pe parcurs, însă nu ar trebui să fii obligat să bei ceva doar din motive de sănătate. Cumpără, deci, un matcha de calitate. Matchacha promite o experiență deosebită deoarece este ușor de băut și savuros precum cafeaua.


Echipamentul (și oare chiar ai nevoie de un tel din bambus?)


Matcha, ca orice rutină pe care o ai precum cu cafeaua, necesită ceva echipment. Iată de ce ai nevoie:


1. Chasen

Vei avea nevoie de un tel din bambus numit chasen deoarece doar așa vei obține textura perfectă, omogenă și fără cocoloașe. Cumpără-l de aici.


2. Chashaku

Lingura mică, cu mâner lung, care este folosită în mod tradițional pentru a măsura matcha, este numită chashaku, dar atâta timp cât aveți ceva de măsurat în jur de două grame de matcha per cană, atunci nu este strict să îl aveți.


3. Chawan

În mod ideal, ai avea nevoie și de un chawan, un bol mic de ceai în care prepari matchaul și din care bei.


4. Fierbător (opțional)

Un fierbător electric este foarte bun deoarece îți permite să măsori cu exactitate temperatura apei ca să prepari ceaiul matcha perfect.


Depozitarea


Pentru a-i păstra dulceața, prospețimea și aroma trebuie să păstrezi matcha în frigider. Nu-l pune în nici un fel de recipient translucid, deoarece expunerea la lumină îl va face să aibă culoare palidă și se va strica.


Cum să faci matcha?


1. Încălzește apa

Apa utilizată este importantă deoarece influențează mult gustul. Apa trebuie să fie pură și care nu își imprimă o aromă chimică. Acesta se încălzește la 80°C. Ceaiurile preparate la temperaturi mai scăzute vor fi mai dulci, în timp ce cele făcute cu apa la o temperatură mai ridicată vor fi mai amare.


2. Măsoară matcha

În general se pune cam 1g de matcha la 70 ml de apă. Gândesște-te la matcha ca la un espresso - un produs premium care necesită doar o cantitate mică, nu o porție uriașă. Din aceste măsuri va ieși un matcha foarte tare, atenție! De regulă, oamenii pun o linguriță rasă (1g) la 150 ml apă fierbinte.


3. Amestecă-l cu apa

Este important să amesteci matcha cu un tel din bambus (chasen) deoarece, mai întâi, dorești să o dizolvi complet și ca pudra să fie încorporată. În al doilea rând, amestecarea cu telul, îi va da ceaiului o textură catifelată, cremoasă și cu puțină spumă deasupra.


În timp ce ții castronul, amestecă ușor matchaul cu puțină apă până devine omogen și nu mai sunt cocoloașe pe margine. Pune apoi restul de apă fierbinte peste și amestecă repejor în mișcări de zig-zag, de W.


Încearcă să agiți ceaiul cât mai mult posibil, pentru că așa vei obține spumă. Odată ce ai amestecat complet ceaiul, du telul la suprafață, și amestecă din nou în mișcări de W pentru a scăpa de bulele mari. Acest lucru îi va oferi ceaiului o micro-spumă, cu o textură netedă, asemănătoare cu cea a unui espresso bun. Secretul acestui proces este să încorporezi cât mai mult aer în ceai.