Despre Matcha


La ce te uiți când vrei să cumperi un matcha, oare care este cel mai bun? Pentru îndrumări cu privire la cumpărarea, degustarea și realizarea matcha-ului acasă, noi, cei de la Matchacha, am întocmit o listă cu tot ceea ce trebuie să știi pentru a te iniția în minunata lume a acestui ceai Zen:Ce este Matcha?


Matcha este un ceai verde japonez sub formă de pudră, e măcinat încet la moară de piatră și e produs în regiuni precum Uji, Yame și Nishio - Japonia. Acest ceai este originar din China și a fost adus și folosit în Japonia de către călugării Zen ca să le dea energia necesară atunci când trebuiau să mediteze pentru perioade lungi de timp.


Este considerat un super-alimentdeoarece conține de 137 ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde normal, iar antioxidanții se știu bine că luptă împotriva radicalilor liberi, previn cancerul și ajută la îmbunătățirea sănătății.


La ce să fii atent când citești etichetele si ambalajele?


Locația


Cu cât sunt mai specifice datele despre locul de proveniență al ceaiului, cu atât mai bine. Dacă există o locație foarte specifică pe ambalaj, este un semn bun că cumperi un matcha de calitate. Uneori eticheta nu va avea nici o informație, iar alte ori va scrie doar ceva general, precum China sau Japonia. Rar sunt unele etichete pe care sunt menționeate orașul sau regiunea. În mod ideal, matcha este din Japonia, mai degrabă decât din China.


Poluanții și plumbul din aer din China afectează grav recoltele, iar matcha este astfel contaminat sau iradiat. Ceaiul din Japonia este puțin mai costisitor, însă e mai de calitate decât cel din China sau alte țări.


În cele din urmă, caută etichetele care spun că ceaiul este de „grad ceremonial” și nu „grad culinar”, deoarece ultimul este mai slab nutritiv.


Data de fabricare


Un ceai bun de matcha va arăta întotdeauna o dată de expirare, deoarece prospețimea este imperativă. Este și mai bine să știm și când matcha a fost ambalat. De obicei, matcha are o valabilitate între 6 luni până la un an, dar odată ce pachetul este deschis, ar trebui să fie consumat în decurs de o lună. Cu cât e mai proaspăt, cu atât mai bine.


Alege matcha ambalat în cutii de aluminiu și nu pungi de hârtie


Este un semn bun dacă matcha-ul a fost ambalat într-o cutie de aluminiu, așa cum este în Japonia. Deși, teoretic, ar trebui să reziste bine în orice fel de ambalaj, trebuie să fie păstrat într-un loc întunecos și rece și să evite expunerea la lumină, așa că cel mai bun recipient este cutia care se închide ermetic. În plus, este mult mai ușor de scos afară. Noi am avut multă matcha la pungă și de fiecare dată când luam din pachet, pudra se împrăștia peste tot, deci se făcea și risipă și mizerie.


Culoare de verde crud


Caută un verde profund și pur. Orice urmă de verde spălăcit, îngălbenit, este un semn de oxidare, lipsă de prospețime și calitate. O culoare de verde crud indică, de asemenea, că un ceai a fost recoltat la momentul optim. Ceaiurile recoltate mai devreme în sezon au mai multă clorofilă, în timp ce ceaiurile recoltate mai târziu în sezon, în jurul lunii iulie, sunt mai maro, gălbui și mai puțin aromate.


O modalitate bună de a evalua culoarea este prin a pune o cantitate mică pe o bucată de hârtie albă pentru contrast.


Note privind aroma, gustul și textura:


Matcha este un ceai parfumat. Spectrul de mirosuri începe de la ușor ierbos și vegetal până la savuros, cu miros de nuci și prăjeală. Cele mai bune matcha au un miros de: verdețuri proaspăte, iarbă, spanac, nuci, cacao, alune și de nori prăjite.


Vei vrea ca matcha să fie măcinat la moară de piatră tradițională. Ceaiurile matcha foarte ieftine sunt probabil măcinate într-o moară cu jet electric, care produce căldură și distruge aroma ceaiului. Matcha ar trebui să fie măcinat încet și la o temperatură scăzută. Faptul că va fi măcinat la rece face ca ceaiul să își păstreaze aroma și îi va da o textură fină, netedă, ca de catifea.


Un matcha bun va avea un gust puțin dulceag, savuros și un strop de amăreală plăcută. Desigur, gustul ceaiului matcha variază în funcție de teritorii și diferențele de producție. În general, matcha-urile din zona Nishio au tendința de a fi ușoare, cu mai puțină complexitate și note de amărăciune. Sunt proaspete și ierboase, fără prea mult umami. Ceaiurile din zona Yame sunt cochete și savuroase. Cele din regiunea Uji, de unde este și Matchacha, sunt foarte potente, crude și au un gust dulce-amărui.


Indiferent de zonă, gusturile și preferințele personale sunt diferite. Nu cumpăra și nu cosuma ceva ce nu îți place. Experiența matcha nu trebui să fie ca un munte greu de urcat. Gustul tău se va dezvolta pe parcurs, însă nu ar trebui să fii obligat să bei ceva doar din motive de sănătate. Cumpără, deci, un matcha de calitate. Matchacha promite o experiență deosebită deoarece este ușor de băut și savuros precum cafeaua.


Echipamentul (și oare chiar ai nevoie de un tel din bambus?)


Matcha, ca orice rutină pe care o ai precum cu cafeaua, necesită ceva echipment. Iată de ce ai nevoie:


1. Chasen

Vei avea nevoie de un tel din bambus numit chasen deoarece doar așa vei obține textura perfectă, omogenă și fără cocoloașe. Cumpără-l de aici.


2. Chashaku

Lingura mică, cu mâner lung, care este folosită în mod tradițional pentru a măsura matcha, este numită chashaku, al cărei măsuri/porție este în jur de 1 gram de matcha. Chasaku este gratuit și vine complementar telului de bambus.


3. Chawan

În mod ideal, ai avea nevoie și de un chawan, un bol mic de ceai în care prepari matchaul și din care bei.


4. Fierbător (opțional)

Un fierbător electric este foarte bun deoarece îți permite să măsori cu exactitate temperatura apei ca să prepari ceaiul matcha perfect.


Depozitarea


Pentru a-i păstra dulceața, prospețimea și aroma trebuie să păstrezi matcha în frigider. Nu-l pune în nici un fel de recipient translucid, deoarece expunerea la lumină îl va face să aibă culoare palidă și se va strica.


De ce e bine să bei ceai verde matcha?


Care sunt beneficiile pentru sănătate ale ceaiului Matcha?


O porție de ceai matcha este echivalentul nutrițional a 10 căni de ceai verde preparat prin infuzie. Când bei matcha tu ingerezi defapt întreaga frunză și absorbi 100% din nutrienții ei. Are de 137 de ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde preparat regulat și este o sursă nutritivă inegalabilă, fiind considerat una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume.Câteva din numeroasele sale beneficii pentru sănătate...


 • Este plin de antioxidanți, inclusiv puternicul EGCg.
 • Sporește metabolismul și arde caloriile.
 • Are cafeină.
 • Detoxifică eficient și natural.
 • Calmează mintea și relaxează corpul.
 • Este bogat în fibre, clorofilă și vitamine.
 • Îmbunătățește starea de spirit și ajută la concentrare.
 • Conține vitamina C, seleniu, crom, zinc și magneziu.
 • Previne bolile + anticancerigen
 • Scade colesterolul și glicemia.


Ceaiul Matcha este foarte ușor și simplu de inclus în dieta de zi cu zi.


DENS ÎN ANTIOXIDANȚI


Conform ultimelor descoperiri în cercetarea antioxidanților, matcha este mai bogat în antioxidanți exponențial mai mult decât oricare alt „superaliment”.De ce este mai bun matcha decât ceaiul infuzat?


În fiecare zi, nenumărați oameni aruncă antioxidanți și minerale valoroase la gunoi. Deși pare a fi de neimaginat, asta se întâmplă exact atunci când îți prepari o ceașcă de ceai verde și arunci frunzele după ce s-a infuzat. Apa fierbinte nu poate extrage decât o parte mică din nutrienți, majoritatea rămânând de fapt în frunzele de ceai sau în pliculețe.


Singura modalitate de a profita pe deplin de ceaiurile verzi este de a le consuma și frunzele, dar asta nu înseamnă că trebuie să începi să mănânci frunze de ceai. 😅Cea mai simplă soluție este să bei un bol de matcha, deoarece acesta este măcinat într-o pudră fină și poate fi amestecat în apă. Matcha fiind, defapt, obținut din frunze de ceai verde de cea mai mare calitate. Această băutură îți pune la dispoziție un asenal de vitamine, minerale, antioxidanți și aminoacizi, așa cum nici un alt fel de ceai poate.


Dacă ar fi să egalezi cantitatea de nutrienți pe care o cană de matcha o are, tu ar trebui să bei echivalentul a zece căni de ceai verde infuzat. Când vine vorba de a te ajuta să ajungi și să menții starea de sănătate optimă, matcha este de neegalat.De ce este considerat ceaiul matcha o sursă nemaipomenită de antioxidanți?


Venerați în domeniul nutriției, antioxidanții sunt compuși chimici care previn îmbătrânirea și bolile cronice. În zilele noastre, o mulțime de fructe și legume sunt lăudate pentru proprietățile lor antioxidante, ceea ce duce la o serie de produse cu tot felul de revendicări. Dar matcha este de neegalat în comparație cu ele. Ultimele cercetări susțin că matcha este cu mult mai bogat în antioxidanți decât celelalte alimente.


Folosind metoda de testare cunoscută sub denumirea de ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor din oxigen), experții de la Universitatea Tufts au descoperit că matcha are de douăzeci de ori mai mult decât rodiile sau afinele. Evaluarea ceaiului Matcha pe scara ORAC s-a finalizat cu impresionantul rezultat de 1573 de unități pe gram, comparativ cu rodiile 105 unități pe gram sau afinele 93 unități.


Ce sunt antioxidanții și de ce sunt importanți?


Antioxidanții sunt agenții de aparare ai organismului. Sunt compuși chimici care previn îmbătrânirea și bolile cronice. Pur și simplu, cu cât este mai marea cantitatea lor în alimentație, cu atât mai bine echipat este corpul tău în lupta împotriva infecțiilor și a bolilor.Ce sunt catehinele de ceai verde și de ce sunt atât de importante în curele anti-cancer?


Ceaiul Matcha conține o clasă puternică de antioxidanți, cunoscută sub numele de catehine, care nu se regăsesc în alte alimente. Cel mai de menționat, EGCg-ul (galatul de epigalocatechină), oferă proprietăți puternice de combatere a cancerului.


EGCg și alte catechine contracarează efectele radicalilor liberi, precum poluarea, razele UV, radiațiile și substanțele chimice, care pot duce la deteriorarea celulelor și a ADN-ului. Deoarece peste 60% din catechinele din matcha sunt de fapt EGCg, consumul zilnic de matcha poate ajuta la restaurarea și păstrarea bunăstării și echilibrului integrale ale organismului.


Ceaiul Matcha conține de 4 ori catechinele de ceai verde obișnuit. Studii clinice emergente sugerează că antioxidantul EGCg din ceaiul verde poate juca un rol important în prevenirea cancerului. Cercetătorii cred astfel:


🌱Catechinele din ceaiul matcha ajută la uciderea celulelor canceroase și la oprirea progresiei lor.

🌱Consumul de ceai verde scade rata de supraviețuire a cancerului de sân.

🌱EGCg - găsit doar în ceaiul verde - inhibă semnificativ tumorile.


 Ce proprietăți unice ale ceaiului matcha susțin pierderea în greutate?


Cu aproape zero calorii, matcha este o băutură excelentă dacă urmați o cură de slăbit sau doar să vă mențineți deoarece sporește metabolismul și arde grăsimile. Un studiu recent a sugerat că matcha poate ajuta la arderea caloriilor de patru ori, în același timp, matcha nepunând stres asupra organismului. Nu crește tensiunea arterială sau frecvența cardiacă, ceea ce o face o alternativă sigură la soluțiile rapid miraculoase de slăbit sau la produsele farmaceutice cu potențiale efecte secundare.


Consumul de ceai verde matcha poate crește termogeneza (rata proprie a organismului de a arde caloriile) de la un normal de 8% -10% din cheltuielile energetice zilnice, la între 35% și 43% din consumul zilnic energetic .
Cum te ajută aminoacidul, L-teanina, să te concentrezi?


În urmă cu peste o mie de ani, matcha a fost importat în Japonia ca un ajutor pentru practicarea meditației. În timpul orelor lungi de meditație, călugării beau matcha pentru a rămâne în alertă, dar totuși calmi. Știința modernă a confirmat recent lecțiile secolelor de tradiție. Matcha este bogat în L-theanină, un aminoacid rar care promovează de fapt o stare de relaxare și bunăstare, acționând asupra funcționării creierului. Pe când stresul poate induce unde beta și o stare de agitație, L-Theanina creează unde alfa, care duc la o stare de alertă relaxată. Chiar dacă L-Theanina se regăsește în toate ceaiurile, matcha poate conține de până la cinci ori mai mult din acest aminoacid decât ceaiurile negre și verzi obișnuite.


Încă un beneficiu demn de menționat este că L-Theanina poate ajuta memoria și învățarea, contracarând totodată posibilele efecte secundare ale cofeinei. Un bol de matcha promovează concentrarea și claritatea minții, fără a-ți crea acea stare de agitație sau nervozite pe care o ai de la cafea. Așadar poți bea matcha ca stimulent de energie sau atunci când ai nevoie de extra concetrare.
Cum te ajută cantitatea uriașă de clorofilă din matcha?


Verdele este cu adevărat culoarea sănătății. Matcha ajută la curățarea și detoxifierea în siguranță a corpului de elementele dăunătoare. Clorofila este elementul care conferă ceaiului verde și altor plante acea culoare puternică de verde este și e, de asemenea, un detoxifiant puternic, ajutând la eliminarea atât a substanțelor chimice, cât și a metalelor grele din organism. Și pentru că matcha este crescut în umbră, această pudră este substanțial mai bogată în clorofilă decât alte ceaiuri verzi.


Cum reușește matcha să îți dea energie fără să te agite?


Unul dintre cele mai neașteptate beneficii pentru sănătate ale ceaiului matcha este faptul că această băutură îți dă energie pe tot parcursul zilei. Cercetătorii au crezut că aceasta provine din cofeina din matcha, dar au descoperit că e de fapt o combinație dintre toate proprietățile sale naturale. Un alt studiu recent a descoperit că matcha chiar a îmbunătățit rezistența fizică cu 24%.


Chiar dacă nu te confrunți cu antrenamente sportive solicitante, matcha te poate ajuta în cursa ta de zi cu zi, fie că este vorba de ziua de muncă de mâine, fie de a avea grijă de proprii copii și de a-i susține în toate activitățiile.Cum se prepară ceaiul verde pudră matcha?


1. Încălzește apa


Apa utilizată este importantă deoarece influențează mult gustul. Apa trebuie să fie pură și care nu își imprimă o aromă chimică. Acesta se încălzește la 80°C. Ceaiurile preparate la temperaturi mai scăzute vor fi mai dulci, în timp ce cele făcute cu apa la o temperatură mai ridicată vor fi mai amare.


2. Măsoară matcha


În general se pune cam 1g de matcha la 70 ml de apă. Gândesște-te la matcha ca la un espresso - un produs premium care necesită doar o cantitate mică, nu o porție uriașă. Din aceste măsuri va ieși un matcha foarte tare, atenție! De regulă, oamenii pun o linguriță rasă (1g) la 150 ml apă fierbinte.


3. Amestecă-l cu apa


Este important să amesteci matcha cu un tel din bambus (chasen) deoarece, mai întâi, dorești să o dizolvi complet și ca pudra să fie încorporată. În al doilea rând, amestecarea cu telul, îi va da ceaiului o textură catifelată, cremoasă și cu puțină spumă deasupra.


În timp ce ții castronul, amestecă ușor matchaul cu puțină apă până devine omogen și nu mai sunt cocoloașe pe margine. Pune apoi restul de apă fierbinte peste și amestecă repejor în mișcări de zig-zag, de W.


Încearcă să agiți ceaiul cât mai mult posibil, pentru că așa vei obține spumă. Odată ce ai amestecat complet ceaiul, du telul la suprafață, și amestecă din nou în mișcări de W pentru a scăpa de bulele mari. Acest lucru îi va oferi ceaiului o micro-spumă, cu o textură netedă, asemănătoare cu cea a unui espresso bun. Secretul acestui proces este să încorporezi cât mai mult aer în ceai.


Beneficiile ceaiului verde matcha:


 • Este plin de antioxidanți, inclusiv puternicul EGCg.
 • Sporește metabolismul și arde caloriile.
 • Are cafeină.
 • Detoxifică eficient și natural.
 • Calmează mintea și relaxează corpul.
 • Este bogat în fibre, clorofilă și vitamine.
 • Îmbunătățește starea de spirit și ajută la concentrare.
 • Conține vitamina C, seleniu, crom, zinc și magneziu.
 • Previne bolile + anticancerigen
 • Scade colesterolul și glicemia.


Ceaiul Matcha este foarte ușor și simplu de inclus în dieta de zi cu zi.CUMPĂRĂ CEAI MATCHA